Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin!

On March 19, 2013

Yine bir aktivite günlüğüyle karşınızdayım. Geçtiğimiz hafta Yıldız Teknik Üniversitesi Kalite ve Verimlilik Kulübü tarafından 15.si düzenlenen Ulusal Kalite Günleri’ne davetliydim. Davetin amacı organizasyon kapsamında düzenlenen sınıf çalışması konseptinde Tedarik Zinciri konulu bir vaka çalışması yaptırmaktı. Bunun için bir tedarik zinciri klasiği olan “Beer Game”i seçtim 🙂 Farklı bölümlerden, farklı farklı sınıflardan öğrencilerle bir saat içerisinde ne kadar oynanabilirse oynadık birlikte. İlginç ve eğlenceli bir tecrübe oldu netice olarak.

 

Ancak yazımın konusu bu oyun değil 🙂 Oyuna hazırlık vs. amacıyla zamanından erken gittim üniversiteye. Bu süre içerisinde “Kadın Gözüyle İş Dünyası” konulu oturuma katılma şansım oldu. Başlık özellikle son dönemlerin en gündemde konularından. Farklı ülkelerde, farklı platformlarda hatta benim çevremde bile sık sık tartışılıyor. Neyse ki olumlu yönde 🙂 Oturumdaki konuşmacılardan ve konuşma içeriklerinden kısaca bahsetmek istiyorum.

 

Önce Vuslat Doğan Sabancı ile başlayalım. Malum kendisi Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık Anonim Şirketi yönetim kurulu başkanı. Ekonomi ve sonrasında Uluslar arası Medya ve İletişim konularında başarılı bir eğitim hayatına sahip. Konuşması sırasında çalışma hayatına en temelden başladığının ve bunun iş dünyasında kendi ismiyle yer edinmesine nasıl katkı sağladığının altını çizdi. Bir kadın olarak iş dünyasında var olmanın ve yükselmenin tek yolunun çok fazla çalışmak olduğuna değindi, yani erkeklerden fazla 🙂 Ancak bunun yanında kadınsal özellikleri asla kaybetmemek gerektiğini de özellikle vurguladı. Bu özelliklerin ortaya çıkarılan işte nasıl farklılık yarattığından örnekler verdi. Ve özellikle üniversite öğrencilerini (bayanları tabi ki) hedeflemekten ve o hedefin peşine düşmekten asla vazgeçmemeleri konusunda cesaretlendirmek için çabaladı…

 

Diğer bir konuşmacı Dr. Gülden Türktan’dı. Ünvanından da anlaşılacağı üzere kendisinin de çok köklü ve kaliteli bir akademik kariyeri mevcut. Birçok üst seviye farklı görev yürüttükten sonra şu an Gliss Hotel & Spa’nın sahibi ve Nepers firmasının CEO’sukagider olarak çalışma hayatını sürdürüyor. Oturumdaki rolü ise farklı bir pozisyonundan kaynaklanıyor. Kendisi KAGİDER – TÜRKİYE KADIN GİRİŞİMCİLER DERNEĞİ’nin başkanı. Dernekten bahsetti detaylıca. Amaçlarının ne olduğundan, neler yaptıklarından. KAGİDER, neredeyse 11 yıllık bir sivil toplum örgütü. Kadınları desteklemek, bir araya getirmek, cesaretlendirmek, geliştirmek ve hem toplumda hem de iş dünyasında daha fazla yer edindirmek amaçlı çalışan bir dernek. Şu an 250 civarında üyesi var ve giderek artıyor. Gülden Hanım, kendi derneği de dahil olmak üzere bu tarz oluşumların faydasının altını çizdi. Bunun yanı sıra Gülden Hanım çok ilginç –ve tabi ki de üzücü- bazı istatistiki bilgiler de paylaştı. Örneğin, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılım oranı sadece 30%! TOBB’ye kayıtlı girişimcilerin içerisinde kadınların oranı 10% bile değil! Ve birkaç benzer gösterge daha… Mesaj net; çalışma hayatında da üst yönetimde de kadınların oranının artması gerekiyor. KAGİDER, bu vizyonla elinden geleni yapmaya çalışıyor…

 

Bir diğer konuşmacı ise Melek Pulatkonak’tı. Kendisi Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı.turkishwin Diğer konuşmacılar gibi Melek Hanım’ında eğitim geçmişi oldukça parlak. Çalışma hayatı da aynı şekilde. Ama onun da burada olma sebebi başka. Kendisi TurkishWin Turkish Women’s International Network’ün kurucu ve üyelerinden. Bu platformun varlık sebebi Türkiye ile ailesel, kültürel ya da profesyonel anlamda bağlantısı olan kadınlar için network oluşturmak. Bu sayede birbirleri ile tecrübelerini paylaşmaları, birbirlerini desteklemeleri ve kendilerine yatırım yapmaları sağlanmaya çalışılıyor. Çok farklı yerlerden, çok farklı deneyimlerde üyeleri ve destekçileri var. Global olarak birçok aktivite düzenleyip hem ağlarını genişletmeye hem de kadınları desteklemeye çalışıyorlar. Platforma hem destek veren hem de destek alan olarak katılabiliyorsunuz. Hem kişisel hem de profesyonel gelişim açısından çok başarılı buldum çalışmalarını. En kısa zamanda oluşumun bir parçası olmak için sabırsızlanıyorum 🙂 Melek Hanım da konuşması süresince neler yaptıklarını ve neden yaptıklarını, ayrıca başkalarının neler yapılabileceğini bizlerle paylaştı.

 

Kendi çalışmamın hazırlıklarını yapmak amacıyla oturumdan biraz erken ayrılmak durumunda kaldım. Bu süre içerisinde öğrendiklerim bile bana yetti. Hem iş dünyasında çok önemli yerlere gelmiş üç kadını bir arada dinleme hem de farkında olmadığım oluşumlar hakkında detaylı bilgi sahibi olma şansım oldu. İş dünyasında kadının rolünün giderek arttığı ve artması için herkesin bir şeyler yapmaya çabaladığı bu zamanda çok da iyi denk geldi açıkçası.

 

Sizin de ilginizi çekiyorsa bu iki oluşumu incelemenizi ve mümkünse katılım sağlamanızı şiddetle tavsiye derim. Üzerine Fatmanur Erdoğan’ın benzer anafikra sahip bu yazısını da okuyun derim 🙂

Yorumlarınız için

Your email address will not be published. Required fields are marked *